DOMAĆI POLUBIJELI HLJEB

Ne postoji kupovni hljeb koji, kada je o mom ukusnu riječ, može zamijeniti domaći hljeb. Zato se trudim da na mojoj trpezi domaći hljeb bude što češće.

SASTOJCI
500g bijelog brašna
250g integralnog pšeničnog brašna
3 kašike mljevenih sjemenki lana
3 kašike zobenih pahuljica
1 kašika soli
15g suvog kvasca
oko 550ml tople vode

PRIPREMA
1. Pomiješajte bijelo i integralno brašno, u njega dodajte zobene pahuljice, mljeveni lan i so. Promiješajte a zatim dodajte germu i malo po malo dolivajući vodu zamijesite tijesto. Ostavite na toplom mjestu da naraste.

2. Na brašnom posutoj radnoj površini premijesite tijesto, formirajte dvije vekne i jednu do druge stavite u pouljenu tepsiju.

3. U šoljici pomiješajte kašiku brašna sa malo vode da dobijete srednje gustu masu bez grudvica. Četkicom premažite hljeb ovom smjesom, a zatim pospite sjemenkama ( ja sam koristila sjemenke suncokreta, lana i susama). Ovako "zalijepljene" sjemenke se neće kruniti sa hljeba. Ostavite pokrivenu tepsiju na toplom da hljeb još jednom naraste.

4. Hljeb stavite u rernu zagrijanu na 250 stepeni celzijusa, pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite peći još 30-ak minuta.

5. Gotov hljeb izvadite iz rerne, pokrijte vlažnom krpom i ostavite naslonjen uz zid desetak minuta. ( Ne znam zbog čega se ovo radi, to sam vidjela od mame, čim je pitam napisaću :D). Izvadite hljeb iz tepsije, zamotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se ohladi. Ukoliko volite da je korica bas meka, zamotajte hljeb u vlažnu krpu pa hljeb potom stavite u kesu, ali je nemojte zatvarati.

POSLUŽIVANJE
Mada kažu da hljeb ne treba rezati i jesti dok je vruć, ja to obavezno uradim, jednostavno zato što volim miris i ukus vrelog hljeba. I nema ništa ljepše od vručeg okrajka. Još ako se namaže nekim ukusnim namazom, ma prste da poližeš....

Izvor: coolinarika.com