Za nastanak raka dojke može proći i deceniju, stoga su naučnici počeli sa istraživanjem u ranijem starosnom dobu žena, počevši od njihovog srednjoškolskog obrazovanja, prenosi Care2.
Dokazano je da povećani unos vlakana u odraslom dobu može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Novo istraživanje pokazuje da unos vlakana tokom adolescentskog doba rizik od nastanka prekancerogenih bolesti dojke smanjuje za čak 25%.
Vlakna su prisutna u mnogim namirnicama – voće, povrće, pasulj, žitarice, semenke i mahunasti plodovi. Postoji li namirnica koja se naročito ističe u prevenciji nastanka raka dojke?
Unos mahunastih plodova je najbolja zaštita. Samo 2 porcije nedeljno će smanjiti rizik. Mahunasti plodovi su jedna od najzdravijih namirnica, ali mogu povećati rizik od nastanka gojaznosti jer obiluju kalorijama. Stoga je važno da ih unosite u umerenoj količini.
Izvor: banatskaetnokuh1nja.wordpress.com