Kažu da su ga koristili mornari jer je mogao bez kvarenja da se očuva za vreme plovidbe. Osnovni sastojci su mu paradajz, crni luk, beli luk i začinske trave. |
SASTOJCI
400 gr pelata iz konzerve
90 gr paradajza iz tubе
2 kašike seckanog peršuna
1/2 češnja belog luka
1/2 kašičice soli
1 kašičica origana
malo bibera
20 ml (1,5 kašika) maslinovog ulja
50 gr sitno seckanog crnog luka
1 dl belog vina
PRIPREMA
1. U blenderu izmiksajte pelat, paradajz iz tube, seckani peršun, beli luk, so, origano i malo bibera.
2. Propržiti sitno seckani crni luk u sudu u kome je zagrejano maslinovo ulje.
3. Dodati mešavinu iz blendera i belo vino, pa sve krčkati 30 minuta povremeno mešajući. Vino koje se dodaje može biti i crno.
4. Koristiti kao sos za pizzu, špagete, lazanje, njoke i zapečena jela od povrća tipa parmiđana, kao i za zapečene razne vrste sira ili mesa.
POSLUŽIVANJE
U sezoni paradajza možete napraviti veću količinu - sirovi paradajz oguliti od kožice, očistiti od semenki, iseći na sitne komadiće i dalje praviti po receptu. Ukrčkan sos sipati u vruće teglice i pasterizovati u rerni 1 sat na 100°C. Odložiti u ostavu i koristiti preko zime.
Izvor: coolinarika.com